Αναζήτηση

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Τζαμί η Αγ. Σοφία στη Βιθυνία! Παρότι δεν είχαν πειράξει τον ορθόδοξο ναό από το 1922, η διεύθυνση Βακουφίων τον μετέτρεψε σε τέμενος χωρίς την παραμικρή αντίδραση!


Τζαμί η Αγ. Σοφία στη Βιθυνία!
Του Βελισσάριου Δραγάτση
Προκλητική χαρακτηρίζεται από διπλωματικούς κύκλους η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων να μετατρέψει σε τζαμί τον βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας, στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Με αψίδες που θυμίζουν τους στίχους του Κορανίου και χωρίς να κάνουν ιδιαίτερες αλλαγές από το ιστορικό μνημείο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, οι Τούρκοι ανήγγειλαν τη άμεση λειτουργία του τζαμιού για να τιμηθεί το «Κουρμπάν Μπαϊράμι». Εκεί διορίσθηκε ήδη και ο ιμάμης κ. Μαχμούτ Σαχίν 40 ετών, ο οποίος ανέλαβε τα ιερατικά προνόμια πριν από ένα μήνα ολοκληρώνοντας την περίοδο διακονίας του στο τέμενος του Χατζή Οζμπέκ στην Προύσα.
«Για έναν ιμάμη είναι ξεχωριστό συναίσθημα να λειτουργήσει σε ένα τέτοιο χώρο, σε μια Αγία Σοφία» δήλωσε στα ΜΜΕ ο κ. Σαχίν και φωτογραφήθηκε μπροστά στη λαξευτή θέση που λειτουργούσε ο ορθόδοξος αρχιερέας. «Αισθάνομαι υπερήφανος που θα τελέσω εσπερινές προσευχές για το ραμαζάνι (Taraweeh)», δήλωσε και παραδέχθηκε ότι εξαιτίας της δημοσιότητας που έχει πάρει το θέμα συρρέουν πιστοί ακόμα κι εκτός Νικαίας (σ.σ. στα τουρκικά Ιζνίκ).
Βυζαντινό μνημείο
Η ιστορική εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας αποτελεί ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης, η οποία αλώθηκε από Ορχάν Γαζή, το 1331. Ποτέ δεν βεβηλώθηκε από τότε και διατηρήθηκε ως τόπος λατρείας του αληθινού Θεού. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι το εσωτερικό το ναού καταστράφηκε το 1922 από πυρκαγιά που έβαλαν Έλληνες στρατιώτες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας αλλά δεν επιβεβαιώνεται.
Το θέμα είναι ότι επί 90 έτη ο ναός παρέμεινε κλειστός ως θρησκευτικό μνημείο των Ορθοδόξων Χριστιανών ενώ τώρα η ηγεσία της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων επιβεβαιώνει τη νέο-οθωμανική αντίληψη που διέπει την κυβέρνηση του κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Αγία Σοφία της Νικαίας μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, στα πλαίσια της λογικής των κατακτητών, που αντί να χτίζουν δικούς τους λατρευτικούς χώρους, χρησιμοποιούσαν χριστιανικούς, για να υπάρχει η αίσθηση της βάρβαρης υποδούλωσης στους ατυχείς ραγιάδες.
Το υπουργείο Εξωτερικών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και η Εκκλησία της Ελλάδος μάλλον περί άλλα τυρβάζουν ως τώρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: